Tips for an amazing presentation

Určite ste aj vy mali aspoň raz za úlohu urobiť nejakú prezentáciu. Prezentácia je skôr predmetom školy, no určitú prezentáciu budete potrebovať aj napríklad pri pohovore do novej práce. Je to síce úplne iný typ prezentácie, ale všetko so všetkým súvisí. Asi by som sa mala skôr zamerať na školské prezentácie, kde je prvotným cieľom vytvoriť prezentáciu v nejakom programe, no najčastejšie v Power Point či Keynote. Ja som sa prezentácie učila robiť práve v PowerPoint, až časom som prešla na Keynote. Obidva sú takmer totožné a nič to nemenilo na tom, že som sa v priebehu týchto rokov učila na vlastných chybách. Vždy som si totiž o mojom aktuálnom výtvore myslela, že je to dokonalá prezentácia, no keď som sa na to pozrela o pár mesiacov neskôr, videla som na nej nespočetne veľa nedostatkov. Možno to bude znieť trošku egoisticky, ale podľa mňa sa momentálne nachádzam v tej fáze, kedy viem urobiť fakt slušné prezentácie. Nie je tých kamarátov málo, ktorí mi posielajú svoje prezentácie, aby som im ich vyšperkovala alebo na nich upravila nedostatky. Prezentácia má zaujať na prvý pohľad i napriek tomu, že ide o úplne nudnú záležitosť. Pri mojich "pozorovaniach" a hodnoteniach určitých prezentácií som si všimla, aké chyby najčastejšie ľudia robia a čomu by sa mali vyvarovať. Zhrnula som to do pár bodov s názornými ukážkami, ako by taká prezentácia mala vyzerať. V článku sú teda strany z mojich rozličných prezentácií, na ktorých sa Vám to pokúsim ukázať a vysvetliť.    

I am sure that you had to make at least one presentation in your life. The presentation is primarily a matter of school, but you probably will need a different type of the presentation. For example during an interviewing to a new job. Although it is a different type of the presentation but everything connects with everything. I
should concentrate on the school presentations. There is the main goal to create the presentation in a program, but mostly in the PowerPoint or the Keynote. I learnt to make the presentations in the PowerPoint and then I changed it to the Keynote. Both of them are almost identical. The fact was that I learn from my own mistakes during these years. I always thought about my actual creature that it is perfect, but I saw lots of mistakes when I looked at it a few months later. It may sounds a bit selfish, but in my opinion I can do really good presentations. My friends still send to me their presentations. They want to know my opinion of their work and what I would change on it. The presentation has to impress on the first sight, despite the fact that it is about a boring topic. I noticed the ordinary mistakes that people usually do. I summarized it in few points I will try to explain how you can do the good-looking presentation without any faults.

Ako by mala vyzerať dobrá prezentácia? 


How should a good presentation look?


ÚVODNÁ STRANA
Jedna z najpodstatnejších strán prezentácie. Ak nezaujme, asi sa to počas prezentácie ťažko zmení. Síce sa hovorí, že je v jednoduchosti krása, no nie vždy toto pravidlo platí. Preto teda odporúčam veľký obrázok cez celú stranu alebo nejakú koláž. Vyhnite sa malému obrázku, ktorý bude umiestnený niekde dole v rožku, ale mali by byť v tzv. Zlatom bode. Dajte záležať na výbere obrázkov. Všetko so všetkým musí ladiť a text by sa mal dať dobre čítať.


THE FRONT PAGE
This is one of the most important pages of the whole presentation. If it did not hold somebody's interest, it would be difficult to change it during the presentation. It is not always true that the beauty is in simplicity. I recommend you to add a large image or collage across the whole page. You should avoid putting the small image somewhere down in the corner. Pictures should rather be in a Golden Ratio. You should take care of the choice of your pictures. Everything must be in harmony with everything and the text must be clear.

OTÁZKY NAMIESTO ODPOVEDÍ
Normálny text je fajn, no ozvláštniť prezentáciu niečím ako sú otázky, nie je nikdy na škodu. Ja som si napísala otázky, na ktoré sa asi každý sám seba opýta, keď uvidí nadpis prezentácie. Vy budete jednoducho hovoriť svoj text a nevedome odpovedať na napísané otázky. 

QUESTIONS INSTEAD OF ANSWERS
An ordinary text is fine, but it will never be a bad thing to make a presentation a little bit interesting. I wrote questions that everyone asks yourself when they will see a title of the presentation. You can say your text and respond them their questions unconsciously.

OBRÁZKY, OBRÁZKY, OBRÁZKY
Ak nie je potrebné, nemusíte písať ani text, veď aj tak to všetko poviete. A ak nie, napíšte si iba záchytné body alebo základné vety, nikdy nie text cez celú stranu.

IMAGES, IMAGES, IMAGES
If it is not necessary, you do not hve to write a text to the presentation, because although you say everything.  You can also write key points or only base sentences but never the text across the whole page.

NA KONIEC TO NAJLEPŠIE
Ak ste sa na tej prezentácií vážne vyhrali a je fakt dobrá, posledná strana musí byť jej bodkou. Namiesto obyčajného "Ďakujem za pozornosť" alebo "Zdroje" vytvorte niečo originálnejšie. Mne sa osvedčili napríklad citáty alebo krátke videá.

THE BEST IN THE END

If you were working on your presentation for a long time and it is a really great, the last page must be a dot. Create something more original instead of basic "Thank you for your attention" or just resources. I make some quotes or add short videos that work really good.


Ako sa naučiť prezentovať úžasnú prezentáciu

How to learn to present an amazing presentation

LEN VY A NIKTO INÝ
Urobiť prezentáciu bolo pre mňa vždy jednoduchšie ako ju odprezentovať. Stále som sa bála, že sa zakokcem alebo že sa mi bude triasť hlas. S odstupom času sa mi osvedčil jeden trik. V miestnosti plnej ľudí si predstavte, že tam nikto nie je. Možno vám to príde trochu divné, ale ak ste rovnaký stressman ako ja, určite Vám to pomôže.

ONLY YOU AND NO ONE ELSE

It was for me easier to do the presentation than to present it. I was afraid of that I stutter or that my voice will be shaking. The one tip works to me for a long time. Try to imagine that you are alone in a room full of people. It sounds kind weirdly but it really helps when you are stressed or under the pressure. 

IMPROVIZOVANIE
Keď mám niečo prezentovať vždy všetko musí byť tip top. Ale čo ak nedajbože zabudnete text? Mne sa to stalo nespočetne veľakrát. Čo v takej chvíli urobíte? Doslova lapíte druhý dych. Snažte sa niečo zo seba dostať hoci aj vlastnými slovami len nebuďte ticho. Byť ticho to je to najhoršie, čo môžete urobiť.
Ako povedal Mark Twain:
„Sú dva typy rečníkov. Tí, čo majú strach a tí, čo klamú.“

THE IMPROVISATION
My presenting must be always excellent. But what will you do when you forget the text? I have countless experience with it. You literally have to catch the second breath. The most important is to not stop your speech. So even when you do not remember something keep going in your speaking.

SILA PREJAVU
Čo z toho, že máte vizuálne úžasnú prezentáciu keď váš prejav je na bode mrazu. V prvom rade sa vždy snažte nahlas a zreteľne komunikovať. Tempo reči je takisto veľmi dôležité. Nie príliš rýchle, ale ani pomalé. Nezabudnite ani na správne dýchanie, aby sa náhodou nestalo, že niektoré vaše orgány budú počas prezentácie trpieť deficitom kyslíka.

THE POWER OF SPEECH

It does not matter only an amazing visual side of presentation but also on the clear speech. Speech rate is also fundamental but not so fast or too slow. Do not forget about right breathing!

ZAPOJTE PUBLIKUM
Prečo by ste mali stále hovoriť iba vy? Vyhraďte si určitý čas na kladenie otázok. Možno niekto niečomu nepochopil a chce lepšie vysvetlenie alebo sa vás jednoducho opýta doplňujúcu otázku. Uvidíte bude to omnoho zaujímavejšie nie len pre vás, ale aj pre tých, ktorý vás počúvajú.

JOIN YOUR AUDIENCE

Set some time for asking questions. Maybe someone did not understand something and wants a better explanation, or you should ask supplementary questions. You'll see it will be much more interesting not only for you but also for those who will listen to you.


REČ TELA NIE JE ĽAHOSTAJNÁ
Majte na mysli to, že ako prvé si ľudia všimnú Vás a až potom váš výtvor. Predsa nechcete zbytočne pokaziť prvý dojem napríklad tým, že ste zhrbený alebo že rozhadzujete rukami na všetky svetové strany. Mne osobne dosť vadí, ak niekto používa balasty alebo inak povedané parazitné slová, ktoré opakuje každých päť minút. Svedčí to o tom, že nemá širokú slovnú zásobu.
Tip: zvoľte vhodný dress code

THE BODY LANGUAGE IS NOT INDIFFERENT

Keep in mind that firstly people notice you and then your creation. Of course you do not wanna make a bad first impression on you. For example that you are not upright or that you point with your hands on every cardinal direction. I cannot stand when someone uses parasitic words that he repeats every five minutes. This shows to listeners that the presenter does not have a spread vocabulary.
Tip: choose the right dress code
With love,
Linda & Domi 
(P.S pri písaní dnešného článku sa s nami font písma akosi nechcel kamarátiť.)

Share This Article:

, , , ,

CONVERSATION

7 comments :

  1. Ja ich teraz v škole robím množstvo takže tipy sa mi určite zídu :)

    ReplyDelete
  2. Tak prezentace jsem nikdy nemusela.. spíš úplně naopak :D Ale hezky zpracovaný článek :)

    ReplyDelete
  3. Krásne napísané! Na vysokej škole, teraz som v prvom semestri, som sa aj ja (aspoň si to myslím) v prezentáciách a samotnom prezentovaní zlepšila... je to hlavne pre to, pretože na strednej sme robili prezentáciu raz za rok a teraz ju máme na každý jeden predmet a na niektoré aj po dve, čiže od októbra trénujeme a trénujeme a minulý týždeň som z anličtiny aj dostala pochvalu za prezentáciu, ktorá by mala byť, podľa našej vyučujúcej - príkladom pre ostatných, takže som bola nesmierne šťastná. Využívam na nich hlavne Photoshop a nejaké tie grafické zručnosti, haha. :)
    Caroline

    ReplyDelete
  4. super článok, tuším som na blogoch nenarazila na takýto podobný a je fajn prinášať tipy aj na takúto tému, lebo sa to môže hodiť či už do školy alebo práce :)
    Drew's Beauty

    ReplyDelete